/ БГНЕС, архив
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура каза, че химическата атака в сирийската провинция Идлиб днес е била извършена от въздуха, и добави, че Съветът за сигурност на световната организация ще се събере на заседание, за да настоява да бъде потърсена отговорност, предаде Ройтерс.

"Това беше ужасяващо и ние искаме ясно да бъде установена отговорността - сигурен съм, че ще има заседание на Съвета за сигурност по въпроса", заяви Де Мистура на международна конференция в Брюксел.

58 загинаха при химическа атака в Сирия

Френският президент Франсоа Оланд пряко обвини сирийските правителствени сили за предполагаемото химическо нападение в контролирана от бунтовниците територия в Северна Сирия и каза, че Дамаск е окуражаван от своите съюзници да действа безнаказано.

"Сирийският режим отново ще отрече доказателствата за неговата отговорност в тази касапница. Както през 2013 г., Башар ал Асад разчита на съучастничеството на своите съюзници, за да действа безнаказано", заяви Оланд. "Тези, които подкрепят този режим, трябва отново да оценят величината на своята политическа, стратегическа и морална отговорност", каза той.

Разследват предполагаемо нападение с хлор в източната част на Алепо

Разследващата комисия на ООН за Сирия заяви, че проучва предполагаемото химическо нападение в Идлиб и съобщенията за извършена след това атака срещу болница, където са били лекувани ранени хора.

ООН: Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания"

Комисията осъди нападението и каза, че използването на химически оръжия и умишленото атакуване на медицински обекти "биха съставлявали военни престъпления и сериозни нарушения на правото в областта на човешките права". "Наложително е извършителите на такива нападения да бъдат установени и да им се потърси отговорност", заяви тя.

Неправителствената хуманитарна организация Съюз на организациите за медицинска грижа и помощ каза, че при химическото нападение са загинали 100 човека, а 400 са били ранени.
БТА