Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли / БГНЕС, архив
САЩ не вярват, че сирийският народ иска президентът Башар Асад да продължи да бъде негов лидер, заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.

"Според нас хората вече не искат Асад за лидер", каза Хейли пред журналисти в отговор на въпрос за изявлението на държавния секретар Рекс Тилърсън в Анкара миналата седмица, че сирийският народ трябва да реши съдбата на Асад.

Тилърсън в Турция: Бъдещето на Асад зависи от сирийския народ

Русия пресече вчера в ООН амбициите на САЩ да организират разисквания в Съвета за сигурност за правата на човека през април.

Ники Хейли искаше да насрочи тези разисквания на 18 април, но засега те не са включени в официално приетата програма за този месец на Съвета, чийто ротационен председател за април са Съединените щати.

Изпълняващият длъжността посланик на Русия в ООН Пьотр Иличов заяви, че е по-подходящо този проблем да се разисква в Съвета на ООН по правата на човека, а не в Съвета за сигурност. "Най-обща декларация, че международният мир и сигурност са застрашени от посегателства над правата на човека, не отговаря на действителността", каза той.

Отстраняването на Асад вече не е приоритет за САЩ в Сирия

Ники Хейли съобщи пред журналисти, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще отиде в ООН за първи път в края на април и ще председателства заседание на Съвета за сигурност, посветено на Северна Корея. На 28 април Тилърсън ще ръководи заседание за неразпространението на ядреното оръжие и за Северна Корея, уточни Хейли.

Възможно е държавният секретар да се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който се опасява от евентуално намаляване на американските вноски в ООН, посочва АФП.
БТА