Оман танкер
Оман танкер / БГНЕС
Съединените щати ще продължат с изграждането на коалиция за следене и възпиране на иранските заплахи за търговските кораби в района на Персийския залив и Червено море, съобщи най-висшият американски военен, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва, че инициативата е била задвижена заради безпокойствата на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, че Иран е извършил неотдавнашните атаки срещу търговски кораби в Персийския залив.

Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, съобщи, че министерството на отбраната е разработило специален план по въпроса. До две седмици ще стане ясно кои страни ще се присъединят към американските усилия, каза Дънфорд.

САЩ предупредиха търговските кораби за възможни ирански нападения в Близкия изток

Миналия месец изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър повдигна въпроса в централата на НАТО. Тогава нито една страна не пое ангажимент да се включи в такава коалиция и Еспър заяви, че планът трябва да бъде усъвършенстван, припомня АП.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ е обсъдил въпроса с шефа на Пентагона и с държавния секретар Майк Помпейо.

Кой стои зад атаките срещу петролни танкери в Оманския залив? (ОБЗОР)

След срещата в щата Вирджиния Дънфорд заяви, че планът се оформя. "Имаме доста ясна концепция какво искаме да направим", отбеляза той.

Дънфорд предположи, че проектът може да започне като малка коалиция, която постепенно може да се разшири.

Съединените щати ще извършват наблюдателни дейности и ще предоставят разузнавателна информация на корабите от коалицията които ще патрулират в невралгични морски пътища като Ормузкия проток и протока Баб ел Мандеб, отбеляза най-висшият американски военен. Той уточни, че ако се наложи търговски кораб да бъде ескортиран, операцията ще бъде поверявана на военни плавателни съдове от същата страна.
 
БТА