/ Gulliver/Getty Images
САЩ планират да изпратят голям брой военен контингент в Саудитска Арабия след нападението на 14 септември срещу нейни петролни съоръжения, съобщава „Ройтерс”. Вашингтон и Рияд обвиниха Иран за атаките.

Пентагонът все още не е направил коментар по този въпрос. Не е ясен броят на военните, които ще бъдат изпратени там, нито се уточнява дали става въпрос за размяна на американски военни части, които ще бъдат пренасочени към други точки в региона през следващите седмици или месеци.

Нападение с дрон предизвика пожар в саудитско находище на петрол и газ


Пентагонът все още не е обявил дали ще замени самолетоносача „Ейбрахам Линкълн” и неговата ударна група, след като приключи с разгръщането си в Близкия Изток.

Според източници на изданието, Съединените щати обмислят също разполагането на допълнителна противовъздушна отбрана в Саудитска Арабия, което все още не е официално потвърдено.
Разгръщането е част от поредицата отбранителни ходове на САЩ след нападението върху петролните съоръжения на Саудитска Арабия миналия месец, което разтърси глобалните енергийни пазари и разкри големи пропуски във въздушната защита на кралството.

Иран реагира негативно на предишното разполагане на американските войски тази година. Техеран отрича да има участие в нападението над Саудитска Арабия, както и в тези срещу петролни танкери в началото на годината.
БГНЕС