/ iStock/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви допълнителна хуманитарна помощ за населението на Афганистан в размер на близо 144 милиона долара.

"Като част от трайния ни ангажимент към народа на Афганистан днес Съединените щати обявиха близо 144 млн. долара хуманитарна помощ за засегнатите от продължаващата хуманитарна криза", се казва в изявлението на Блинкен.

"С тази помощ общият размер на хуманитарната помощ на САЩ в Афганистан и за афганистанските бежанци в региона възлиза на близо 474 млн. долара през 2021 г., което е най-голямата сума за подпомагане от която и да е държава", добави той.

Блинкен отбеляза, че помощта се предоставя директно на независими хуманитарни организации, включително на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Международната организация по миграция (МОМ), Световната здравна организация (СЗО) и други международни и неправителствени организации.

"Това финансиране осигурява директна подкрепа за някои от над 18-те милиона уязвими афганистанци в нужда в региона, включително афганистанските бежанци в съседните държави", каза той.

Допълнителната хуманитарна помощ ще даде възможност на нашите партньори да предоставят животоспасяваща защита, подкрепа за продоволствената сигурност, основни здравни грижи, помощ за зимата, логистика и спешна хранителна помощ в отговор на нарастващите хуманитарни нужди, изострени от недостига на здравни грижи, COVID-19, сушата, недохранването и предстоящата зима", допълни Блинкен. „Финансирането ще бъде в полза на народа на Афганистан, а не на талибаните, от които ще продължим да изискваме отговорност за поетите от тях ангажименти".

Той призова приемащите страни "да държат границите си отворени за афганистанци, търсещи международна закрила".

Обявяването на хуманитарната помощ дойде, след като САЩ приключиха изтеглянето си от Афганистан в условията на талибанска офанзива, довела до свалянето на правителството. По време на трескавото напускане САЩ превозиха с ферибот над 120 000 души от Афганистан, тъй като талибаните предявиха претенции към столицата Кабул.
БГНЕС