/ БТА
Специалните служби на Иран, Казахстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан призоваха международните организации и световната общност към единен подход по афганистанския проблем. Това се казва в изявление след края на съвещанието на представителите на спецслужбите в Душанбе.

Участниците в съвещанието призовават международните организации и заинтересованите държави да изработят единен подход за решаването на проблемите в Афганистан, да поддържат усилията, насочени към налагане на правов ред в тази страна, към създаване на приобщаващо правителство, недопускане на по-нататъшна ескалация на напрежението и насилието, както и към съвместна борба с международния тероризъм”, се казва в текста.

Участниците в срещата обръщат внимание на сложната обстановка в Афганистан, където има терористични атаки и продължават проявите на насилие, които причиняват многобройни човешки жертви. Отбелязва се тенденцията младежи от различни националности да бъдат привличани към международни терористични организации, се казва още в изявлението.

Дейността на международните терористични организации представляват заплаха за държавността в Афганистан. В този контекст участниците в срещата отбелязаха важността и необходимостта от сформиране на приобщаващо правителство, като бъдат отчетени интересите на всички етнически, социални и религиозни групи в страната.

За урегулирането на ситуацията в Афганистан трябва да се използват платформите на международните организации, на които са членове участниците в съвещанието, отбелязаха представителите на специалните служби.
БГНЕС