/ iStock/Getty Images
Турция заяви, че е готова да окаже помощ на Афганистан без обаче да признава режима на талибаните, съобщава АФП, като се позовава на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

"Ние изтъкнахме пред международната общност важността от установяване на контакт със сегашното правителство на талибаните. Но признаване на режима и поддържане на контакт са две различни неща", каза Чавушоглу след среща в Анкара с външния министър във временното правителство на талибаните Амир Хан Мутаки.

Афганистанската икономика не трябва да рухне, добави той, като призова страните, които "замразяват афганистанските сметки в чужбина, да действат по-гъвкаво, за може заплатите да бъдат плащани".

Месец след падането на Кабул: Tалибаните пред икономическа криза

След като талибаните поеха контрола над Афганистан в средата на август и установиха ислямистки режим, на страната бяха наложени строги международни санкции - банките са изправени пред недостиг на средства и служителите не получават заплати.

Днешната среща в Анкара е първата между делегация на талибаните и турски министър, отбелязва АФП, като припомня, че режимът на талибаните все още не е получил международно признание. 

"Ние обсъдихме също с тях /делегацията/ какво може да се направи, за да се избегнат допълнителни миграционни потоци", каза още Чавушоглу, като изтъкна, че някои афганистански мигранти желаят да "се върнат в Афганистан".

Талибанската администрация каза, че ще окаже необходимата подкрепа, ако те искат да се върнат, посочи той.

Турция редовно изтъква, че е приела вече пет милиона бежанци и мигранти, от които около 3,7 милиона сирийци и близо 420 000 афганистанци.

ООН: Талибаните нарушиха обещанията си за спазване на човешките права

Чавушоглу поиска също афганистанските жени да могат да се върнат на работа и момичетата - на училище, като увери, че няма "изискване или предварително условие" от страна на Анкара в този смисъл, но "очаквания също и от страна на други мюсюлмански страни".

Турският външен министър каза, че на срещата са били обсъждани полетите от летището в Кабул, след като талибаните поискаха помощта на Анкара по този въпрос, съобщава Асошиейтед прес.

Предвижда се нова хуманитарна помощ за Афганистан

"Ние предадохме нашите очаквания, отнасящи се до сигурността, за подновяване на редовните полети от Кабул", посочи Чавушоглу.

Турция работи заедно с Катар за отваряне на летището в Кабул за международни полети. Но е небоходимо извършване на ремонти преди да може да се подновят полетите.
БТА