САЩ извършиха пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета
САЩ извършиха пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета / снимка: БГНЕС, архив

Американските военновъздушни сили изстреляха пробно междуконтинентална балистична ракета „Минитмен-3” от военновъздушна база Ванденберг в щата Калифорния, месец след като тестът беше отложен заради напрежението около Северна Корея, съобщи АП.

Ракетата, снабдена с учебна бойна глава, беше изстреляна по посока на Маршаловите острови и след няколко хиляди километра падна в Тихия океан, съобщиха от база Ванденберг.

САЩ извършват средно по три пробни изстрелвания годишно, за да определят прецизността и надеждността на този вид стратегическо ядрено оръжие, отбелязва ИТАР-ТАСС. Днешният тест е първи за годината.

САЩ разполагат с около 450 ракети „Минитмен-3”, базирани в подземни силози в пет щата, допълва БТА. През април планираното тестово изстрелване на такава ракета беше отложено поради опасения, че може да бъде изтълкувано неправилно от Северна Корея и да предизвика ответна реакция. Първоначално изстрелването беше насрочено за вчера, но се отложи за днес заради проблеми с измервателната система за гарантиране на сигурността.