САЩ избират 44-ти президент
САЩ избират 44-ти президент / netinfo

В САЩ днес се провеждат всеобщи избори, на които ще бъде избран 44-тият президент на страната. Едновременно с това трябва да се избере нова Камара на представителите на Конгреса (453 места) и с една трета да се обнови съставът на Сената, който наброява 100 членове. Също така ще бъдат избрани губернаторите на 11 от 50-те щата. В борбата за Белия дом участват двама сенатори – 47-годишният демократ Барак Обама и 72-годишният републиканец Джон Маккейн.

Президентският пост е въведен от Конституцията на САЩ, приета през 1787 г. Първият стопанин на Белия дом е Джордж Вашингтон. Президентът е държавен глава, глава на изпълнителната власт и главнокомандващ на въоръжените сили. Той има право на законодателна инициатива, да сключва и подписва международни договори, ратифицирани от Конгреса, да назначава висши длъжностни лица (в съгласие със Сената), има право на вето върху законопроектите, приети от Конгреса.

Президентът може да бъде отстранен от длъжност с импийчмънт, но досега нито един опит не е имал успех. От правото да подаде доброволно оставка се е възползвал единствено Ричард Никсън. Според 2 член от Конституцията за президент може да бъде избран всеки американски гражданин, роден в страната, живял в нея не по-малко от 14 години и навършил 35-годишна възраст към момента на изборите. 22-та поправка на Конституцията от 1951 г. ограничава престоя на президента до два мандата. Единственият американски лидер, който цели четири срока е начело на САЩ е Франклин Делано Рузвелт (1933-1945 г.) – извел страната от Великата депресия и до победа във Втората световна война (1939-1945 г.).

В случай на смърт (естествена или насилствена) функциите на държавния глава се поемат от неговия вицепрезидент. Най-известните два случая в съвременната история са: смъртта на Делано Рузвелт в началото на неговия четвърти мандат през 1945 г., наследен от Хари Труман, подписал решенията на Постдамската конференция /1945 г. (и наредил атомните бомбардировки над Япония през август 1945 г.); и убийството в Далас на Джон Кенеди, наследен от Линдън Джонсън, започнал войната във Виетнам.

От 1845 г. президентските избори винаги се провеждат в първия вторник след първия понеделник на ноември на всяка високосна година. Самите избори не са преки, а косвени (двустепенни). В деня на изборите гласоподаватели гласуват не за президента, а за членове на Избирателна колегия. В първия понеделник след втората сряда на декември (през тази година се пада 15 декември) членовете на Избирателната колегия се събират в столиците на щатите и гласуват за кандидатите за президент и за вицепрезидент по отделно. За да бъдат избрани за постовете президент и вицепрезидент кандидатите трябва да получат най-малко 270 гласа. В противен случай се прилага извънредна процедура – президентът на САЩ се избира от Камарата на представителите на Конгреса от тримата кандидати, получили най-добър резултат. /БГНЕС/