Саркози: Не можем да загубим войната срещу тероризма в Афганистан
Саркози: Не можем да загубим войната срещу тероризма в Афганистан / netinfo

В Афганистан се води война срещу тероризма и съюзниците не могат да си позволят да я изгубят, заяви френският президент Никола Саркози след разговор с афганистанския държавен глава Хамид Карзай, предаде Франс прес.

Саркози пристигна тази сутрин в Кабул на петчасово посещение, за да се срещне с Карзай и с френските войници, разположени в Афганистан. В страната се решават две крайно важни неща - здравината на споразуменията между съюзниците и войната с тероризма, заяви той пред журналисти и подчерта необходимостта от "единен фронт".

Според Саркози трябва да се действа, "за да не се превърне Афганистан в терористична държава", каквато бе по време на талибанското управление от 1996 до 2001 г. Тук се води война срещу тероризма, срещу фанатизма, която не можем и не бива да изгубим, отсече френският президент.

Не желаем Афганистан да се превърне в тилова база на световния тероризъм, добави той и припомни, че Франция е платила с кръвта на свои войници за укрепването на демокрацията в източната държава. Тринайсет французи загинаха на афганистанския театър на бойните действия от края на 2001 г. насам, припомня АФП.

Френските войски в страната - 2000 души, не са окупационни сили. Тук сме, за да подпомогнем легитимните власти в Афганистан в борбата срещу наркотрафикантите, талибаните и Ал Кайда, заяви Саркози след среща с командващия Международните сили за помощ при поддържане на сигурността /ИСАФ/ ген. Дан Макнийл от САЩ, под чието командване са 1300-те френски войници в афганистанската столица.

След като бяха свалени от международна коалиция заради подкрепата им за Ал Кайда, талибаните организираха съпротива срещу властта на президента Карзай, избран демократично през 2004 г., и срещу чуждестранните войски, които го подкрепят. Този военен контингент включва 60 000 души - четирийсетхилядни сили на НАТО и 20 000 военнослужещи от международната коалиция начело със САЩ, припомня агенцията.

Вероятно ще засилим присъствието си в афганистанската армия, каза френският президент, без обаче да се ангажира с увеличаване на френския контингент въпреки апела на Вашингтон към съюзниците му да го сторят. Саркози изтъкна важността на "качествения", а не толкова на "количествения" аспект от френското присъствие, посочва АФП. Става дума за френските инструктори, обучаващи в Кабул афганистански войски - 125 души, към които в близките дни ще се присъединят още 60-на специалисти, уточнява агенцията.

До лятото на 2008 г. се предвижда Франция да изпрати още един екип от близо 50 инструктори, които да съдействат на холандските войски в твърде нестабилната провинция Урузган, добавя АФП.