Садр призова иракските сили да спрат сътрудничеството с US военни
Садр призова иракските сили да спрат сътрудничеството с US военни / netinfo

Радикалниият шиитски лидер Муктада Садр призова иракските сили да престанат да сътрудничат на Америка, а своите бойци - да съсредоточат атаките си върху американските войници, а не върху иракчаните. Това предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на разпространена вчера декларация на духовния водач.

"Вие, представителите на иракската армия и полиция, не бива да сте на страната на окупаторите, защото те са най-върлият ви враг", се казва в декларацията, раздавана на хората в свещения за шиитите град Наджаф ден преди днешната голяма демонстрация, свикана от Садр за четвъртата годишнина от падането на Багдад.

Декларацията носи официалното клеймо на Муктада Садр, но автентичността й не е потвърдена.

Хиляди иракчани се стичат от вчера по призива на Садр в Наджаф за голямата демонстрация срещу американското присъствие в Ирак, посочва Ройтерс.

Пътят Багдад-Наджаф е задръстен от стотици превозни средства, натъпкани с хора, които развяват иракското знаме и скандират религиозни и антиамерикански лозунги.

Самият Садр не е очакван на митинга - той не се е появявал на многолюдни събирания от месеци. На демонстрацията ще бъде прочетено изявление от негово име.

Очаква се в днешните протести да участват десетки хиляди иракчани, разгневени от насилието, което владее страната им четири години след като силите на САЩ прогониха Саддам.

Демонстрацията ще започне в джамията в близкия град Куфа, а след това ще се прехвърли в Наджаф.

"Откликваме на призива на саид Муктада Садр да настояваме окупационните сили да си идат и да настъпи мир", каза 27-годишен жител на Багдад.

За света 9 април е денят, в който бе съборена огромната статуя на Саддам Хюсеин в Багдад, припомня Ройтерс.