Саад Джалили ще се срещне с Хавиер Солана на 30 ноември в Лондон
Саад Джалили ще се срещне с Хавиер Солана на 30 ноември в Лондон / снимка: БГНЕС

Главният преговарящ за атомната програма на Иран Саад Джалили потвърди пред репортери, че ще се срещне с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана на 30 ноември в Лондон, предаде Франс прес.

Снощи говорител на Солана каза, че още не е уточнена датата за срещата, която трябва да позволи на Солана да прецени дали Техеран иска да обсъди предложение за сътрудничество срещу спиране на ядрената си програма.

Днес Джалили предупреди, че всяка заплаха срещу неговата страна ще има последици за стабилността в целия Близък Изток, предаде Асошиейтед прес. Джалили каза това непосредствено преди във Виена да започне заседанието на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по въпросите на иранската атомна програма.

В изказването си на форум, посветен на атомната програма на Иран, Джалили не уточни какви биха били последиците от евентуален удар срещу Иран, но спомена състоянието на сигурността в съседните на Иран Ирак и Афганистан, в които има силно американско военно присъствие. "Играта със сигурността на Иран е като домино," каза Джалили. "Смятаме, че световните сили осъзнават ефективната роля на Иран за световната сигурност. Нашата роля в Ирак и Афганистан е по посока на мира, стабилността и подкрепа на тамошните правителства."

35-членният Управителен съвет на МААЕ се събра тази сутрин, за да обсъди заключенията в доклада на генералния директор на агенцията Мохамед ел Барадеи, публикуван на 15 ноември. Съдържащите се в него оценки за сътрудничеството на Иран с МААЕ не са еднозначни. Отбелязано е, че има известен напредък, но се подчертава, че Техеран продължава да пренебрегва основното искане на Съвета за сигурност на ООН - да замрази програмата си за обогатяване на уран.

Според Джалили последният доклад на МААЕ доказва, че са безпочвени обвиненията, че страната му се стреми към ядрено оръжие- Иранският преговарящ отново декларира, че Иран има неотменимо право да развива атомна програма за производство на електроенергия.

Иран ще предложи на ЕС "нова идея" за уреждане на спора за програмата, каза Джалили, цитиран от ДПА. "Ще предложа нова идея на следващите разговори със Солана и се надявам, че тази идея ще помогне за уреждане на (ядрения) проблем," каза Джалили на форума за иранската ядрена програма в Техеран. Той не пожела да съобщи подробности за новото предложение.