Руснаците се срамуват за страната си
Руснаците се срамуват за страната си / БГНЕС, архив

Мнозинството руснаци (64%) изпитват чувство на срам за своята страна. Това показват резултатите от общоруско допитване, направено на 4-5 септември от фонда Обществено мнение, информира БГНЕС.

Според резултатите от изследването 39% от запитаните са заявили, че „често" им е срамно за Русия, а 29% са изпитвали това чувство „понякога". Основната причина е ниското жизнено равнище. При 25% това чувство се поражда от ниските заплати, социалната незащитеност и силното социално разслоение. От неуспехите в спорта се срамуват 6% от руснаците, 5% са разтревожени от безработицата. Други 4% са недоволни от състоянието на икономиката. Същият процент анкетирани се оплакват от лошата работа на властите и недостойното поведение на политиците, отбелязва Интерфакс.

Като причина да изпитват срам 3% от запитаните са посочили корупцията, беззаконието в страната, алкохолизма сред населението, високите цени и събитията от най-новата история - разпадането на СССР и войната в Чечения. И обратно - чувство на гордост за Русия изпитват 60% от анкетираните - 31% - "понякога" и 29% "рядко". В противовес на онези, които се срамуват от спортните неуспехи, 21% от участвалите в допитването са заявили, че са горди от постиженията на страната в спорта. Други 4% се гордеят с руския народ, 3% с руската армия и 2% с ръководството на страната.