Руските авиокомпании нарушават правилата за безопасност
Руските авиокомпании нарушават правилата за безопасност / netinfo

Руските авиокомпании нарушават нормите за безопасност на въздушния транспорт, като използват неоригинални резервни части, не извършват нужните проверки на самолетните уреди преди излитане и не осигуряват подходящ контрол на ремонтните дейности, заяви руският генерален прокурор Юрий Чайка пред"Риа Новости".

Само през тази година над 300 пътници са загинали в три различни самолетни катастрофи, заяви главният прокурор след среща с представители на руското министерство на транспорта.

"Цяла поредица неотдавнашни катастрофи и разбивания на самолети показва, че безопасността на полетите е изключително ниска. Растящият брой инциденти с авиопревозвачите предизвиква страх и недоверие в обществото", изтъкна Юрий Чайка.

През август тази година самолет, произведен в Русия, се разби при лошо време в източната част на Украйна. Загинаха най-малко 170 души, включително 45 деца.

През юли 122 души загинаха при катастрофата на "Еърбъс", който не успя да спре при кацане на летището в Иркутск, излезе от пистата и се разби в близките сгради.

Също през юли самолет, в който се намираше началникът на руския флот, излезе от пистата и избухна в пламъци, ранявайки трима души.

Президентът Владимир Путин нареди да се извърши правителствено разследване след поредицата самолетни катастрофи.