Руският парламент иска Медведев да признае Абхазия и Южна Осетия
Руският парламент иска Медведев да признае Абхазия и Южна Осетия / снимкa: БГНЕС

Руската Държавна дума подкрепи единодушно вече одобрената от Съвета на федерацията декларация с призив към президента Дмитрий Медведев да бъде призната независимостта на Абхазия и Южна Осетия, предаде ДПА. Всички 447 депутати, присъствали на извънредното заседание на долната камара на парламента, подкрепиха декларацията, съобщава Ройтерс. Кремъл има последната дума при признаването на сепаратистките републики и според експерти вероятно ще поиска в тях да се проведе референдум, което ще забави решението, отбелязва агенцията.

По-рано Съветът на федерацията – горната камара на руския парламент прие единодушно със 130 гласа декларация с призив към президента Дмитрий Медведев да бъде призната независимостта на отцепилите се от Грузия области Абхазия и Южна Осетия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. "Ние сме длъжни да подкрепим стремежа на народите на Южна Осетия и Абхазия към стабилност, мир и независимост", заяви председателят на Съвета на федерацията Сергей Миронов по време на заседанието. По думите му след разпадането на СССР грузинският парламент с незаконно решение е лишил  Абхазия и Южна Осетия от автономия, което основателно е предизвикало гражданска съпротива.

Миронов окачестви като "изтънчен цинизъм" политиката на Грузия към народите, които векове наред са живели рамо до рамо с грузинците. Той посочи, че "зверствата на грузинската военщина" могат да бъдат определени само като "геноцид" и че "ако не бяха пристигнали навреме руските войски, жертвите сред мирните жители щяха да бъдат много повече".