/ БГНЕС
Осъдената в САЩ руска гражданка Мария Бутина бе освободена от федералния затвор в Талахаси, щата Флорида, и бе взета под контрол от американските имиграционни власти в техен център в същия град, преди да бъде депортирана за родината си, съобщи представител на имиграционната служба, цитиран от ТАСС.

Арестуваната в САЩ рускиня Мария Бутина - приказка за секс, измами и шпионаж
 
"По съображения за сигурност при провеждането на операцията имиграционно-митническата служба не обсъжда конкретните процедури по депортацията, преди да бъде извършено успешното връщане на това лице в родината му", се казва в съобщението.
 
Очаква се 30-годишната жена да бъда качена на самолет за Русия, след като 18-месечната й присъда изтече. По-рано Държавният департамент на САЩ съобщи, че днес Бутина ще излети от Маями за Москва, където ще пристигне утре сутрин.

Какво се случва с арестуваната по подозрение за шпионаж рускиня в САЩ?

Бутина бе осъдена заради опит да се инфилтрира в консервативни американски политически групи с цел да влияе върху президентската кампания в САЩ през 2016 г. и се призна за виновна, че е действала като нерегистриран чуждестранен агент, посочи Асошиейтед прес.
 
Москва охарактеризира обвиненията срещу нея като изфабрикувани и поиска освобождаването й от затвора. "Радваме се, че най-после американското правосъдие след много дълго протакане взе решение, за което ние настоявахме", каза руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти в Москва.

Арестуваха рускиня в САЩ по обвинения в заговор в полза на руското правителство
 
Руският президент Владимир Путин не планира среща с осъдената за заговор за прокарване на руски интереси в САЩ Бутина, когато тя се завърне в Москва, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
БТА