Руски журналист почина след побой в ареста
Руски журналист почина след побой в ареста / БГНЕС, архив

Руски журналист почина днес след побой, нанесен му, докато е бил в ареста, съобщиха местни власти и негови колеги, цитирани от Ройтерс. Това засилва опасенията от милиционерски произвол след поредица от скандали, свързани с насилие и корупция, отбелязва агенцията.

Колеги на починалия журналист в сибирския град Томск, на около 3100 км източно от Москва, заявиха, че 47-годишният Константин Попов е бил изтезаван от нападателя си и призоваха да бъдат уволнени местните началници на милицията.

Според следствието, което идентифицира жертвата само по възраст, журналистът е бил приет в болница на 4 януари с тежки травми на вътрешните органи, след като е бил бит от милиционер в килия на отрезвителя. Попов е починал, без да се събуди от комата, в която е изпаднал.

Председателят на регионалната организация на Съюза на журналистите в Русия Алексей Севастянов каза, че Попов е бил насилен с предмет. Билият го милиционер, 26-годишният Алексей Митаев, е обвинен в тежко физическо насилие и злоупотреба със служебно положение, допълва следственият комитет.

Според руски медии Митаев си е признал за побоя и се оправдал със стреса, свързан със семейния му живот и положението, в което се намирал. Той е уволнен от милицията.

Попов е бил съосновател и директор по развитието на местното издателство на вестници и списания "Тема". Според главния редактор на "Тема" Константин Карпачов малко вероятно е Попов да е бил убит заради работата си. /БТА/