Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Военен съд в Москва отхвърли днес жалба на лишения от свобода опозиционер Алексей Навални, обвинил в "бездействие" следователите, отказали да започнат разследване след отравянето му в Сибир миналата година, предаде Франс прес.

Говорителка на 235-и военен съд от Московския гарнизон потвърди през АФП, че жалбата на основния критик на Кремъл, излежаващ присъда от 2,5 години в наказателен лагер, е отхвърлена. Навални не присъства на заседанието и отказа да участва чрез видеовръзка от лагера си на 100 километра източно от Москва.

Навални с нова глоба – половин милион за бизнесмен за „морални щети“

Отровен с вещество, което европейски лаборатории определиха като "Новичок" - невротоксин, разработен в Съветския съюз, Навални прекара седмици в кома в Русия, после в Германия, откъдето се върна през януари и веднага бе арестуван. Осъден по дело за измами от 2014 г., той е обект и на други съдебни процедури. Опозиционерът обвини в отравянето си руските служби за сигурност, действали според него по заповед на Кремъл.

ЕС разширява санкциите срещу Русия заради Алексей Навални

Руската полиция започна през август предварителна проверка в Сибир, като проучи местата, посещавани от Навални, и разпита свидетели. Съобщи обаче, че няма основания да се твърди, че е извършено престъпление. Според руските власти анализите в Русия не са показали наличие на никакви отрови в организма на опозиционера.

Москва неизменно пренебрегваше призивите на Запада за разследване по случая, приемайки версиите, че Навални не е бил отровен, и свързваше случая с действията на западни тайни служби или дори с хигиенните навици на самия опозиционер, отбелязва АФП.
БТА