Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Съветът на ЕС по външни работи се предвижда да разшири идния понеделник списъка със санкционираните руснаци, свързани с действията срещу Алексей Навални и неговите привърженици. Това съобщи високопоставен източник от ЕС, пожелал да не бъде назоваван, цитиран от БТА.

Той уточни, че най-вероятно европейските външни министри няма да одобрят санкции срещу китайски граждани заради нарушаването на правата на уйгурите в Китай. Подобна информация бе разпространена без ясен източник вчера след заседание на посланиците на страните от ЕС. Засега такава точка няма в дневния ред, поясни днес дипломатът. По неговите думи министрите могат да решат да допълнят дневния ред на заседанието.

Според него ЕС не предвижда да взема страна в споровете между Вашингтон и Пекин. Той отбеляза, че подготвяните от ЕС санкции засега са изцяло по новото европейско законодателство срещу нарушителите на човешките права по света.

Източникът посочи, че ЕС не избира пътя на сблъсък с Москва. По неговите думи Европейският съвет в края на следващата седмица ще обсъди промени в подхода към Русия след отказа на руската страна за сътрудничество по въпроси от взаимен интерес. Той заяви, че ЕС не се обвързва с най-новите оценки на президента на САЩ Джо Байдън за руския президент Владимир Путин. Според него засега няма доказателства, които да позволяват включването на руски олигарси в списъка със санкциите заради липса на достатъчно доказателства за тяхната отговорност по въпроса с Навални.

Той посочи, че в ЕС е все по-споделено мнението за осъждане на действията на Турция, особено в Средиземно море. Желанието ни е отношенията с Анкара да се подобрят, поясни дипломатът.
БТА