/ БГНЕС
Няколко десетки руски опозиционни активисти предприеха "индивидуални протести", след като не успяха да получат от властите разрешение да проведат митинг в рамките на протестното движение, обхванало от един месец Москва, предаде Франс прес.

20 години Путин на власт

На булевард "Сахаров" в руската столица се състоя разрешен митинг. Той беше организиран от руската комунистическа партия и събра около 4000 души. На него също бяха издигнати лозунги за свободни избори.

Руски полицай удари протестираща жена в корема (ВИДЕО)

Протестите в Москва срещу недопускането на опозиционни кандидати до участие в местните избори през септември започнаха в средата на юли. Полицията извърши над 3000 ареста. Лидери на движението бяха задържани.

Десетки активисти на опозицията бяха принудени днес да заявят позицията си чрез "индивидуални протести" под дъжда - те стояха на различни места в в града, често през паметници, държейки саморъчно направени плакати. Тази тактика често се използва от протестиращите в Русия, за да не им се налага да искат разрешение за провеждане на митинг. Те могат да протестират свободно, стига да са на разстояние от поне 50 метра един от друг.

Протест на руската опозиция в Москва (СНИМКИ/ВИДЕО)

45-годишната Мария Рябкова носеше плакат с искане за освобождаването на арестуван протестиращ, който може да получи до пет години затвор. "Времената и досега бяха трудни, но властите вече дори не опитват да прикриват действията си", каза тя, цитирана от АФП.
БТА