/ БГНЕС
Руските "Уралски авиолинии" съобщиха, че планират самолетът им "Еърбъс А320" (Airbus А320), на който миналия месец се наложи да кацне аварийно насред поле в Сибир, да излети от същото това поле, след като бъде ремонтиран, и отново да започне да превозва пътници, предаде Ройтерс.

Това е вторият случай, в който на компанията се налага да извърши аварийно кацане насред полето след случай от 2019 г., когато самолет "Еърбъс А321" кацна сред царевично поле. Но за сметка на това ще бъде първият случай, в който пилотите ще опитат да вдигнат самолета пряко от мястото, където е кацнал.

Самолетът на "Уралските авиолинии" извършваше на 12 септември редовен полет от Сочи за Омск със 167 души на борда, когато му се наложи да кацне насред полето в района на Новосибирск. Според компанията това е станало заради проблем с хидравликата.

"Според предварителните технически оценки на специалистите самолетът е в добро състояние", посочва компанията в специално изявление. "Той не е сериозно повреден и ще може да извършва полети и в бъдеще". Самолетът ще стои още известно време насред полето под охрана, докато бъдат извършени всички необходими проверки.

Компанията изтъква, че се търсят варианти за по-лесното излитане на самолета, а един от тях е да бъдат махнати всички седалки, за да стане той по-лек. "Тестовете досега показват, че двигателите са невредими", казват от "Уралските авиолинии".

Руската авиация е сериозно засегната от наложеното на Русия ембарго след инвазията в Украйна, а западните самолети в страната вече са изключително ценни.

Руските компании продължават да летят благодарение на контрабандния внос на резервни части през посредници и без съгласието на производителите им, най-вече "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс". Някои дори започнаха за разглобяват налични самолети, за да се снабдят с безценни резервни части. 
БТА