Оглавяваната от САЩ коалиция нанесе 10 въздушни удара срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия в неделя и 17 - в Ирак, засилвайки въздушните си атаки в Сирия на фона на ескалиращите сражения на земята, предаде Ройтерс, като цитира американската армия.

Нанесени са 6 удара край Мара в Сирия, при което са унищожени три бойни позиции, склад с боеприпаси и три сгради на ИД, се казва в днешното съобщение на общото командване на обединените сили. Два удара са нанесени по крепостта на терористите - Ракка, а други два - по техни позиции край Ал Хаул и Хасака.

Лавров: Сирийският народ трябва да реши каква да е съдбата на Асад

Ройтерс отбелязва, че сраженията в Сирия са ескалирали през уикенда след разговорите във Виена, на които САЩ, Русия, Турция, Саудитска Арабия и Иран призоваха за примирие. Бойци на ИД са изтласкали сирийските правителствени сили от западния град Махийн в провинция Хомс.

Ударите на коалиционните сили в Ирак са били насочени главно към градовете Рамади и Синджар с цел да бъдат отблъснати джихадистите от територии около Рамади, се казва във съобщението. Други удари са били нанесени край Мосул, Тал Афар, Байджи, Кисик, Махмур и Хабание.

Кери: САЩ и Русия могат да разширят сътрудничеството срещу ИД

Руската авиационна група е извършила за последните две денонощия 131 бойни полета в Сирия и е нанесла удари по 237 обекта на терористите в провинциите Хама, Латакия, Хомс, Дамаск, Алепо и Ракка, съобщи пред журналисти в Москва говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Мишена на руските въздушни атаки са били инфраструктурни обекти на терористичните организации "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра".

Руските ВВС унищожили над 1600 обекта на ИД в Сирия

За първи път са били нанесени руски удари по укрепени позиции на ИД в района на Тадмор - сирийското название на древния град Палмира в провинция Хомс, уточнява Франс прес. Там изтребители-бомбардировачи Су-25 с преки попадения са унищожили подземни укрития и позиции на зенитната артилерия на джихадистите, съобщи Конашенков.

На брифинга той показа и видеокадри, направени на 31 октомври, на които се вижда неповреденото здание на болницата в сирийския град Сармин, за бомбардирането на което редица западни медии обвиниха руската авиация. Той сравни новите кадри с предишни от 2014 г., когато е била строена болницата, и обърна внимание, че всички сгради и съоръжения на комплекса, които ги има на старите кадри, присъстват и на снимките, направени завчера.

Източник: БТА