Руските ВВС унищожили над 1600 обекта на ИД в Сирия
Руските ВВС унищожили над 1600 обекта на ИД в Сирия / снимка: БГНЕС, архив


Руските военновъздушни сили в Сирия са унищожили повече от 1600 инфраструктурни обекта на терористичната групировка „Ислямска държава” за един месец от началото на операцията, съобщи началникът на главно оперативно управление на генералния щаб на руската армия генерал Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС.

„Общо за един месец нашите самолети извършиха 1391 бойни полета, като при това унищожиха 1623 обекта на терористите”, съобщи Картаполов. Сред тях са 249 пункта за управление и комуникационни възли, 51 лагера за подготовка на терористи, 35 работилници за изработване на импровизирани взривни устройства, 131 склада за боеприпаси и гориво, 371 укрепени пункта, 786 полеви лагера и различни бази.

Решение на конфликта в Сирия е изход от ада, твърди Джон Кери

Руската операция в Сирия започна на 30 септември по молба на сирийския президент Башар Асад. В нея участват повече от 50 самолета и хеликоптера, включително изтребители Су-30СМ, бомбардировачи Су-24 и Су-34, щурмови самолети Су-25. Руските летци нанасят въздушни удари по позициите на „Ислямска държава”, координирани с действията на правителствените войски. Русия не планира да започва наземна операция.

Войските на сирийското правителство са намалили до минимум използването на своята авиация и артилерия в борбата с бойците от „Ислямска държава”, за да запазят инфраструктурата на градовете и да предпазят местните жители, подчерта Картаполов.

Все още е рано да се говори за пълна победа над терористите в Сирия, подчерта Картаполов.

„Въпреки значителните загуби и масовото дезертьорство, по редица направления бойците продължават да оказват съпротива на правителствените войски”, призна той. Сирийските сили пресичат всички опити за контраатака от тяхна страна, подчерта той.

Терористите от ИД продължават да удържат редица позиции, защото за няколко години те са били превърнати в мощни укрепени отбранителни райони с разклонена мрежа от подземни тунели и прикрития, добави Картаполов.

Руският генерал съобщи също, че „за да получат политическа и финансова помощ от чужбина, редица бандитски формирования, които влизаха в терористичната групировка „Джебхат ан Нусра” са взели решение да се откажат от символиката си и да преминат под знамената на „Ахрар аш Шам”, която Западът отнася към „умерената опозиция”.

В същото време изправени пред настъплението на сирийската армия, „в провинция Хама полевите командири на групировката „Джебхат ан Нусра” са взели решение да се обединят с ИД”, подчерта Картаполов.

Сирийските патриотични сили все още не са успели да създадат единен фронт против бойците от ИД, въпреки опасността страната да бъде завладяна от международна терористична групировка, подчерта руският генерал.

„След изтеклият месец е крайно сложно да се разберат исканията и действията на умерената опозиция в Сирия”, добави той. Руското министерство на отбраната е готово да работи с опозицията, воюваща против терористичната групировка ИД и „Джебхат ан Нусра”, подчерта Картаполов. Това важи и за бойците от Сирийската свободна армия, добави той.

„Готови сме за взаимодействие с патриотичната опозиция във всякакъв формат, включително в рамките на Съвместния информационен център в Багдад”, заяви генералът.

Цялата информация за обекти на ИД и „Джебхат ан Нусра”, получена от Сирийската свободна армия, ще бъде проучена, а самите обекти ще станат приоритетна цел за руската авиация, обеща началникът на главно оперативно управление на генералния щаб на руската армия генерал Андрей Картаполов.

На 7 октомври малки ракетни кораби от Каспийския флот нанесоха удари по обекти на ИД и с крилати ракети „Калибър-НК” от Каспийско море, припомня ТАСС.

Действията на руската авиация в Сирия са позволили на сирийската правителствена армия да освободи над 50 населени пункта и 350-километрова територия, съобщи също Картаполов. Той посочи, че в редица освободени населени пунктове вече са започнали да се връщат местните жители.

Източник: БТА