Лавров: Сирийският народ трябва да реши каква да е съдбата на Асад
Лавров: Сирийският народ трябва да реши каква да е съдбата на Асад / снимки: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че на преговорите във Виена за Сирия участниците не са успели да постигнат съгласие относно съдбата на сирийския президент Башар Асад, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Участниците в срещата за Сирия приеха комюнике в 9 точки

Сирийският народ трябва да реши каква да е съдбата на Асад, каза Лавров, цитиран от агенциите. Той изрази надежда, че ще бъдат постигнати компромиси в Сирия, за да се сложи край на четиригодишната война. Лавров подчерта, че не трябва да се допуска терористите да завладеят властта в Сирия, предаде ТАСС.

На срещата държавният секретар на САЩ Джон Кери ни говори много за случващото се в Сирия, какви страдания изпитва там сирийският народ, колко кръв се е проляла и колко хора да били прокудени от родните си места. Искаме да прекратим тази ситуация и да не допуснем терористите да вземат властта, каза Лавров.

Той добави, че участниците в срещата във Виена са поискали от ООН да съдейства за политическия процес в Сирия. Молбата към ООН е да събере представители на правителството на Сирия и на опозицията, за да започнат те политически процес, поясни Лавров.

Преговорите за Сирия зациклиха върху преходното правителство

Външният министър посочи относно евентуални избори в Сирия, че те трябва да се състоят под контрола на ООН с участието на всички сирийски граждани, в това число и бежанците, намиращи се в съседни страни.

Лавров каза, че разговорите за прекратяване на огъня в Сирия ще продължат, но борбата срещу терористичните групи също ще продължи и тези групи няма да попаднат в обхвата на евентуално прекратяване на огъня.

Лавров Сирийският народ трябва да реши каква да е съдбата на Асад
netinfo

Той каза, че участниците в срещата във Виена са постигнали важни договорености в борбата с тероризма. „Те са се договорили да се борят твърдо с ИД и да съставят допълнителен списък с терористичните организации в Сирия, които не са включени в регистрите на ООН. Този списък ще бъде съставен след допълнителни консултации”, посочи Лавров.

Руският външен министър определи разговорите за Сирия във Виена като откровени и каза, че участниците в тях са показали готовност за компромиси.

Относно сътрудничеството със САЩ Лавров изрази увереност, че Русия и САЩ ще могат да сътрудничат ефективно в борбата с тероризма. „Русия е предложила на САЩ да координират действията на военните си в Сирия, но засега двете страни са се договорили само за избягване на инциденти във въздуха над Сирия”, посочи Лавров.

Лавров Сирийският народ трябва да реши каква да е съдбата на Асад
netinfo

Той коментира и новината, че САЩ изпращат командоси от специалните си сили в Сирия и каза, че това няма да повлияе на руската позиция относно борбата с тероризма. „Но това американско решение прави още по-актуална задачата за сътрудничество между военните на Русия и САЩ”, акцентира Лавров.

Външният министър посочи, че следваща среща за Сирия ще има след две седмици, но точната дата ще бъде договорена на по-късен етап.

Източник: БТА