Преговорите за Сирия зациклиха върху преходното правителство
Преговорите за Сирия зациклиха върху преходното правителство / снимка: БГНЕС, архив

Многостранната среща за Сирия във Виена, която започна днес, завърши след осем часа преговори и ще бъде продължена след две седмици, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, предаде АФП.

„Засегнахме всички теми, включително най-трудните. Имаме различия, но и напреднахме достатъчно, за да се съберем отново в същата конфигурация след две седмици”, каза Фабиюс.

В Сирия е необходим политически процес под егидата на ООН

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини също посочи, че е била намерена обща позиция за продължаване на преговорите.

„Това не са прости преговори, а исторически преговори, тъй като за първи път на една маса седнаха всички заинтересовани страни. Смятам, че определено намерихме обща позиция, която можем да развием в бъдеще”, каза Могерини, цитирана от ТАСС.

Основният спорен въпрос на водените във Виена преговори за Сирия е на кого да принадлежи водещата роля за формирането на преходното правителство. Това заяви пред журналисти иракският външен министър Ибрахим ал-Джаафари. Досега преговарящите не са се договорили за ролята на сирийския президент Башар Асад за бъдещето на страната.

„Що се отнася до общото, всички са съгласни в необходимостта от борбата срещу тероризма”, посочи иракският министър.

Източник: БГНЕС, БТА