Кери: САЩ и Русия могат да разширят сътрудничеството срещу ИД
Кери: САЩ и Русия могат да разширят сътрудничеството срещу ИД / снимка: БГНЕС

Русия и САЩ могат да разширят сътрудничеството си в борбата срещу признатата за терористичната организация „Ислямска държава”. Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери на срещата за Сирия във Виена.

„Ако Русия иска да воюва срещу ИД, ние имаме възможност за разширяване на нашето сътрудничество”, каза той. В отговор на изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че Москва предлага на Вашингтон да се осъществи по-тясна координация на съвместните действия срещу терористите, Кери се съгласи, че подобно предложение е направено.

Лавров: Сирийският народ трябва да реши каква да е съдбата на Асад

„Днес ние обсъдихме какви стъпки могат да се направят в това направление. Имаме някои идеи, които обсъдихме и които трябва да съгласувам с моя президент, ето защо не мога засега да ги огласявам. Трябва да знаете, че ние искаме да засилим нашите усилия срещу тероризма, за да може да се върне процеса в мирно политическо русло”, заяви Кери.

„До този момент мнозина мислеха, че съдбата на Сирия зависи или от Башар Асад или от ИД. Ние трябва да обединим усилията си, за да може хората да осъзнаят, че има политическа алтернатива на това, които се случва в тази страна”, каза още той.

Кери изрази увереност, че американците са направили много в борбата срещу ИД. „В Ирак ние нанесохме 7300 удара и считаме, че тези удари не позволяваха на ИД да приближи до Багдад. Много сунити можаха да се върнат по домовете си. В Рамади сега се водят сражения и ние се опитваме да разширим нашата подкрепа там”, подчерта държавният секретар на САЩ.

Участниците в срещата за Сирия приеха комюнике в 9 точки

Той обърна внимание на това, че към настоящия момент са прочистени от формирования на ИД 85% от сирийската граница и САЩ смятат да отблъснат терористите в оставащите участъци съвместно с усилията на Турция. Кери обясни отсъствието на срещата във Виена на представители на сирийското правителство и опозиция с желанието на ключовите външни играчи да се опитат да постигнат първо компромис помежду си.

„Имаме разногласия, но подкрепяме опитите да се оживи политическия процес”, подчерта той и добави, че именно в това е и тяхната мисия.

Източник: БГНЕС