/ iStock/Getty Images
Въоръжените сили на Руската федерация в хода на специална операция с ракети с морско базиране „Калибър“ са унищожили три тягови електрически подстанции в районите на жп възлите Фастов, Красноселка и Полоное. Това съобщи в петък официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. По този начин руснаците продължават усилията си да извадят от строя и железопътните съобщения в Украйна, чрез които се транспортира новодошлата западна техника на източния фронт.

Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация са нанесли удари по 112 обекта на украинските въоръжени сили (ВСУ), включително четири склада с ракетно и артилерийско оръжие в населените места Покровское и Гороховское, съобщи представителят на руското министерство на отбраната.

Руските въоръжени сили са ударили 10 украински военни обекта с високоточни въздушни ракети, включително склад за боеприпаси край Иличевка, отбеляза още Конашенков.

„Високоточни ракети с въздушно базиране на ВКС на Русия поразиха 10 военни обекта в Украйна. Сред тях: девет района на концентрация на жива сила и военна техника, както и склад за боеприпаси в близост до село Иличевка“, посочи той.

Междувременно руските средства за противовъздушна отбрана (ПВО) са унищожили 13 украински дрона и снаряд от РСЗО „Смерч“.

Според думите на Конашенков, от началото на специалната военна операция в Украйна руските въоръжени сили са унищожили 142 самолета, 634 безпилотни летателни апарата (БПЛА), 2638 танка и бронирани превозни средства на Въоръжените сили на Украйна, както и 304 реактивни системи за залпов огън.

„Общо от началото на специалната военна операция са унищожени: 142 самолета, 111 хеликоптера, 634 безпилотни летателни апарата, 278 зенитно-ракетни системи, 2638 танка и други бойни бронирани машини, 304 реактивни системи за залпово стрелба, 1175 единици полева артилерия и минохвъргачки, както и 2467 единици специални военни машини“, заяви той.