Камарата на представителите на САЩ одобри снощи с голямо мнозинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората световна война е помогнал за победата над нацистка Германия, предаде Ройтерс. 

"Законът ленд-лийз от 2020 г. в защита на демокрацията в Украйна" бе приет с 417 гласа "за" при 4 "против" от долната камара на Конгреса, след като три седмици преди това той беше одобрен единодушно от Сената. Предстои изпращането му в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън, за да влезе в сила.

Байдън: САЩ няма да остави Москва да сплашва страни с лишаване от енергийни ресурси

Законодателната мярка възражда програма от времето на Втората световна война, която позволяваше на Вашингтон без бюрократични пречки да отдава под наем (lend) и на лизинг (lease) американска военна техника и оръжия на съюзници. В настоящия случай законът ще облекчи предоставянето на военна техника и оръжия на Украйна, а също на засегнатите от руската инвазия страни в Източна Европа като Полша. В частност САЩ ще могат да предоставят на Украйна оборудване под условие, че то ще бъде заплатено впоследствие.

"Днес украинският народ е на фронтова линия в битката за демокрация и срещу тиранията и САЩ трябва да му предоставят с всички възможни средства хуманитарна и военна помощ", каза членката на Камарата Мери Гей Сканлън в призива си законопроектът да бъде одобрен. По рано вчера президентът Байдън поиска от Конгреса да отпусне допълнителни 33 милиарда долара на Украйна, вкл. 20 милиарда за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, припомни Ройтерс.
 
БТА