Русия разполага безсрочно авиационна група в Сирия
Русия разполага безсрочно авиационна група в Сирия / БГНЕС

Държавната дума ратифицира руско-сирийското споразумение за безсрочно разполагане на авиационна група на Руската Федерация на територията на Сирия, съобщи ТАСС.

Документът беше подписан на 26 август 2015 г. в Дамаск, а близо година по-късно, на 9 август 2016 г., руският президент Владимир Путин го внесе за разглеждане в долната камара на парламента.

По-близка до хората и "по-яка": как се променя имиджът на руската армия

В споразумението се посочва, че руската авиационна група се разполага на територията на Сирия по молба на сирийската страна и се дислоцира на летище Хмеймим, в провинция Латакия, на безвъзмездна основа.

Наличието на руска военновъздушна групировка в Сирия "отговаря на целите за поддържане на мир и стабилност в региона", включително борбата с международния тероризъм и съдействието за вътрешнополитическия диалог, заяви председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума Леонид Слуцки.

Русия дава 10 000 медала за войници, участвали в операцията в Сирия

Съгласно споразумението авиационната група се използва по решение на командира й според планове, съгласувани със Сирия, отбелязва ТАСС. Нейният състав се определя от Русия.

Руските военни получават право да внасят в Сирия всякакви оръжия, боеприпаси и материали, без да плащат мита и такси. Личният състав на групата пресича границата безпрепятствено и не подлежи на проверки в Сирия. На военните и семействата им се гарантира имунитет по аналогия с дипломатическия персонал на чуждестранните мисии в страната.

Скандал между САЩ и Русия след въздушни удари по сирийски сили

"Споразумението е безсрочно и временно се прилага от датата на подписване", се казва в обяснителна бележка към текста.

Източник: БТА