Русия предупреди Израел да не напада Иран
Русия предупреди Израел да не напада Иран / снимка: БГНЕС, архив

Русия предупреди Израел да не напада Иран заради ядрената му програма, като заяви, че евентуални военни действия ще имат катастрофални последици, предаде Ройтерс.

"Разбира се, всеки военен сценарий срещу Иран ще е катастрофален за региона и за цялата система на международни отношения", каза заместник- външният министър Генади Гатилов. "Затова се надявам Израел да разбере всички тези последствия и да прецени също последиците от подобни действия за себе си", каза Гатилов на пресконференция.

Военната база на САЩ на киргизстанското летище Манас може да бъде използвана при потенциален конфликт с Иран. Това заяви по-рано говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Не бива да се изключва, че този обект може да бъде използван при потенциален конфликт с Иран, макар че това ще изисква да бъде променено, а по-скоро нарушено американско-киргизстанското споразумение за статута на центъра", отбеляза руският дипломат, цитиран от БТА. Повод за най-сериозна загриженост са според него "изявленията от Вашингтон, които допускат възможността за силово решение на иранския ядрен проблем".

Причина е не само географската близост на региона до евентуалната зона на бойни действия, но и фактът, че там са разположени редица военни обекти на САЩ и НАТО - по-специално американският център за транзитни превози на летище Манас, обслужващ в момента нуждите на международната коалиция в Афганистан, поясни Лукашевич. Други държави от региона също са разтревожени от риска да бъдат въвлечени във въоръжен конфликт, каза той.

Зад обясненията, че е необходимо да бъде гарантиран режимът на неразпространение на ядреното оръжие, може да се крие според него "стремеж да се прекрои геополитическата карта на едно голямо, богато с газ и петрол пространство, част от което е Централна Азия". "Надяваме се да не се стигне до осъществяване на подобен апокалиптичен сценарий", допълни говорителят на руското външно министерство.