/ ThinkStock/Getty Images
Русия укрепва военния си капацитет в Арктика, като създава там "оперативни сили" и подобрява контрола си над района, предаде Франс прес, позовавайки се на указ, подписан вчера от президента Владимир Путин.

Указът за "основите на политиката на Руската федерация в Арктика до 2035 година" обхваща редица области, подобряване на условията на живот на жителите на региона и неговото икономическо развитие, както и приспособяване към промените в климата.

В раздела, посветен на сигурността, указът обявява, че Русия "е създала оперативни сили" в Арктика и "активна система за крайбрежен контрол" под командването на Федералната служба за сигурност (ФСС), която в Русия отговаря за контрола на границите.

В указа се посочва, че една от основните цели на Москва за нейната сигурност в региона е "увеличаването на бойния капацитет" на тези оперативни сили.

Руската армия трябва също "да усъвършенства системите за въздушен, морски и подводен контрол" в зоната на Арктика и да продължи да "създава и модернизира" военните си бази, се казва в документа.

От години Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика, където има няколко модерни бази, които могат да действат автономно, както и нови летища.
През септември тя разположи системи за противовъздушна отбрана С-400 на архипелага Нова земя.

Регионът, където има богати залежи на въглеводороди, привлича интереса на Москва и заради Северния морски път между Европа и Азия, който се появи благодарение на глобалното затопляне и топенето на ледовете.

Указът предвижда също "разработване на системи за управление на отпадъци с всякаква степен на опасност и изграждане на модерни комплекси за рециклиране" в Арктика, и дори развитие на туризъм.
БТА