/ iStock/Getty Images
Турция засега не е изпълнила договореностите за Сирия, постигнати с Русия преди повече от година в Сочи. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В договореностите, подписани тогава "от двамата президенти, се казваше, че именно Турция ще трябва да осигури раздалечаването, разграничаването, изтеглянето на тежките оръжия и т.н.", напомни той.

Магистралата Дамаск-Алепо, блокирана от 2012 г., вече е отворена за движение

"Много опасни модели военна техника попадат в ръцете" на терористите в Идлиб и "това за жалост не спомага за нормализиране на обстановката", отбеляза Песков.

В началото на февруари ситуацията в Идлиб рязко се изостри. Това стана, след като руски и турски военни предприеха поредния опит да въведат спиране на огъня, но терористите само засилиха атаките си.

Народът на Турция не иска война в Сирия

В сряда турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му е готова да задейства цялата си военна мощ при евентуална нова операция в Идлиб, която е "само въпрос на време" и подготовката за нея вече е приключила, припомня ТАСС.

Подписаният в Сочи през септември 2018 г. руско-турски меморандум предвижда до 15 октомври същата година в Идлиб да бъде създадена демилитаризирана зона с широчина 15-20 км. "Тогава обаче Анкара помоли да й се отпусне допълнително време и да се отложи началото на съвместното (с Русия) патрулиране в Идлиб поради невъзможност тя да гарантира сигурност от своя страна", припомня още ТАСС.
БТА