/ /Getty Images
Русия е превзела село близо до източния украинския град Авдиевка, малко след като Киев заяви, че ситуацията на източния фронт се влошава.
Руското министерство на отбраната съобщи, че войските са "освободили" село Первомайско в Донецка област на юг от почти разрушения индустриален град Авдиевка, който Русия напълно превзе в средата на февруари.

Ситуацията на източния фронт се влоши значително през последните дни" на фона на засилената руска офанзива, заяви по-рано украинският главнокомандващ Александър Сирски.

Сирски, който пое поста главнокомандващ през февруари, след като украинският президент Володимир Зеленски уволни популярния му предшественик Валерий Залужни, каза, че руснаците имат по-добри оръжия.

Руски дронове поразиха енергийна инфраструктура в Южна Украйна

Той говори за "значително засилване на настъплението на противника след президентските избори в Русия" в средата на март и добави, че се вземат решения "за укрепване на най-проблемните отбранителни зони за радиоелектронна борба и противовъздушна отбрана".

Украйна заяви, че ситуацията около източния фронтов град Часов Яр е "трудна и напрегната", като районът е под "постоянен огън". Часов Яр се намира на 20 километра западно от Бахмут, който беше изравнен с месеци на артилерийски огън, преди да бъде превзет от Москва миналия май. Русия наскоро осигури първите си териториални придобивки след превземането на Бахмут и сега се опитва да притиска украинските части, затруднени от забавяне на доставката на жизненоважна западна военна помощ.

Противникът активно атакува нашите позиции в секторите Лиман и Бахмут с щурмови групи, поддържани от бронирана техника. В района на Покровск те се опитват да пробият отбраната ни с помощта на десетки танкове и бронетранспортьори“, каза Сирски, който е с руски произход и родителите му са граждани на Руската федерация

Той каза, че Русия „засилва усилията си чрез разполагане на нови бронирани части, които периодично постигат тактически успехи. „Въпросът за постигане на техническо превъзходство над противника във високотехнологичните оръжия отново възникна. Само това ще ни позволи да победим по-голям противник и да създадем условия за завземане на стратегическата инициатива“, обясни Сирски. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС