Московски съд глоби компаниите собственици на мобилните приложения Вайбър и Телеграм, защото не са премахнали съдържание, окачествено от руските власти като незаконно, включително за войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.

По данни на агенция Интерфакс компанията Телеграм, чието седалище е в Дубай, трябва да плати 4 милиона рубли (47 525 долара), а японската компания, стояща зад Вайбър - 1 млн. рубли.

Приложението Телеграм, което беше създадено през 2013 г. от родените в Русия братя Павел и Николай Дурови, е изключително популярно в Русия, където то се използва всекидневно от Кремъл и министерството на отбраната, а също и от журналисти, опозиционери, правозащитни организации и милиони обикновени хора.

По данни на ТАСС глобата срещу Телеграм е наложена за отказ да бъдат премахнати 32 канала, публикуващи невярна информация за така наречената специална военна операция на Русия в Украйна.

Москва затегна контрола върху отразяването на конфликта от медии и блогъри. Руските власти въведоха по-строги наказания за „дискредитиране“ на действията на въоръжените си сили и за публикуване на фалшива информация за тях.
Те често налагат глоби срещу редица доставчици на съдържание като Гугъл, Туитър, Фейсбук и Инстаграм, а този месец за пръв път и срещу Уотсап.

Според ТАСС същият съд разглежда дело и срещу Епъл, отново по обвинение, че компанията не е изтрила незаконно съдържание.
Също днес, но по друго дело Фондация „Уикимедия“, организацията стояща зад „Уикипедия“, беше глобена с 1,5 млн. рубли, съобщи съдът в столичния район „Тагански“.

Според Интерфакс в този случай санкцията е наложена за това, че „Уикипедия“ не е премахнала видеоклип за така наречения трейнсърфинг, форма на пътуване гратис, смятана за опасна и незаконна в много страни.
Владимир Сахатчиев/БТА