/ iStock/Getty Images
Руското външно министерство съобщи, че експулсира естонски дипломат, който бе задържан вчера по подозрения в шпионаж, и му дава 48 часа да напусне страната, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Естония обвини Русия за задържането на консула си в Санкт Петербург Март Лате, след като, по думите на естонските власти, е бил въвлечен в "постановка", целяща да го представи като шпионин.

Руското външно министерство е повикало днес временно управляващия посолството на Естония в Русия, за да "му връчи остър протест срещу действията на консула", каза говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от Франс прес.

Арестуваха заподозрян в шпионаж в полза на Русия в Полша

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Лате е заловен при извършване "констатирано престъпление" в момент, "когато получавал секретни документи от руски гражданин".

Руското външно министерство и ФСС заявиха днес, че Лате е събирал сведения с разузнавателна цел - дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут.

Говорителят на естонското външно министерство Аари Лемик, от своя страна, осъди пред АФП руските обвинения като "напълно необосновани" и определи задържането на дипломата като "провокация" от страна на Русия.

Макрон и Меркел очакват от САЩ и Дания обяснения за обвиненията в шпионаж

Руското външно министерство отхвърли версията за случилото се на естонските власти, като заяви, че Москва разполага с "неопровержими" доказателства за вината на естонския дипломат.
БТА