/ iStock/Getty Images
Полската Агенция за вътрешна сигурност арестува мъж, обвинен в шпионаж в полза на Русия. Това съобщи прокуратурата на страната, цитирана от ТАСС.

"По време на разследване прокурор установи, че заподозреният е действал в полза на Руската федерация и е активизирал дейността си, след като негов съучастник е бил задържан по-рано като заподозрян в шпионаж. Изпълнявайки задача на служители от руското разузнаване, мъжът се е опитвал да установи контакт с полски и чуждестранни политици, включително работещи в Европарламента", се казва в съобщение на сайта на прокуратурата.

"Заподозреният е действал в Полша, ЕС и други страни в рамките на руски пропагандни и дезинформационни проекти, целящи да отслабят позициите на Република Полша в ЕС и на международната арена", се посочва в съобщението.

При обиск в апартамента на заподозрения, задържан на 31 май, са били открити над 300 000 злоти (към 84 000 долара) и голям брой носители на информация. Януш Н. е поставен под стража за три месеца като мярка за неотклонение. Заплашва го присъда в размер до 10 години лишаване от свобода.
БТА