"Моята кариера е на военен и съм бил в такива зони на конфликт, виждал съм такива картини, но никога не са били толкова шокиращи". Това заяви румънският премиер Николае Чука, който посети Украйна във вторник заедно с външния министър Богдан Ауреску и председателя на Камарата на депутатите Марчел Чолаку, съобщава телевизия Диджи 24.
Николае Чука е генерал от резерва, който е участвал в мисии в Ирак и Афганистан.

Бил е министър на отбраната и началник на Генералния щаб на румънската армия.

"Отвъд емоциите, личната страна, човешката страна е абсолютно опустошителна. (...) Моята кариера е на военен и съм бил в такива зони на конфликт и преди, виждал съм такива картини, но никога толкова шокиращи и за мен е невъзможно абсолютно никакво минимално разбиране на тази проява", каза премиерът в предаване на обществената телевизия ТеВеРе 1(TVR 1). 

Станислав Балабанов от Украйна: Намираме се в притихналия ад

Чука каза, че Румъния е оказвала и ще продължи да оказва подкрепа на Украйна. Той изрази също желанието на Румъния да участва в процеса на възстановяване на съседната страна.

Румънският премиер разказа, че е видял атакувани жилищни райони, разрушени сгради, училища и болници, без да се спазват законите и принципите на въоръжената борба, според които районите с цивилно население и определени сгради са защитени.

"Това е абсолютно неприемливо“, каза Николае Чука и посочи, че на срещите с президента и премиера на Украйна е потвърдил позицията на Румъния за категорично осъждане на „тези зверства, тези военни престъпления“. 

Петков от Украйна: На такова място човек губи политическото говорене, усеща човешката трагедия

(...) Тези престъпления не бива да остават ненаказани", подчерта румънският премиер.

Румънската делегация бе приета от президента на Украйна Володимир Зеленски и имаше срещи с премиера Денис Шмигал и председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Представителите на Румъния посетиха селищата Бородянка и Ирпин в близост до Киев, които са силно засегнати от незаконната, непровокирана и неоправдана агресия на Русия срещу Украйна, посочва Диджи 24.
БТА