Румънци заливат Англия
Румънци заливат Англия / netinfo

Стотици хиляди румънци имат намерение да се заселят във Великобритания, предупреди съветник на румънското правителство, цитиран от в."Дейли Експрес".

Официалните прогнози за броя на румънците, които имат намерение да заминат за Обединеното кралство, е много по-нисък от реалните цифри. Въпреки че стотици румънци се редят за разрешителни за работа пред британското посолство в Букурещ, румънският служител твърди, че няма яснота колко точно негови съграждани ще се отправят към острова, след като страната им стане член на ЕС.

Официалната прогноза е между 10 и 20 хиляди, но в действителност те може да са стотици хиляди. Подобно нещо се случи с Франция, Италия и Испания, след като отвориха границите си за румънски работници. Официално, с разрешителни за работа, са заминали няколко десетки хиляди, но неофициално във всяка от тези страни работят поне по 100 000 румънци.

Английският език е широко разпространен в Румъния. Той се изучава в училище от осем годишна възраст, а някои детски градини преподават английски на 3-годишни деца. Ако е вярно, че във Великобритания има много свободни работни места, то румънците ще се отправят натам без колебание. Средната работна заплата в Румъния е около 2 400 лири годишно, докато във Великобритания тя е близо 28 000.

По рано тази седмица ,,Дейли Експрес" писа, че близо 420 000 румънци ще пристигнат във Великобритания след присъединяването на страната им към ЕС.

Тези твърдения подлагат на силен натиск премиера Тони Блеър да обяви, че Великобритания няма да приема никакви имигранти от Румъния и България. Докато намирането на работа в чужбина като цяло се възприема положително в Румъния, поради изпращаните в страната 1 милиард и 700 милиона лири годишно, то масовото заминаване за Великобритания може да навреди сериозно на икономиката.

Министерството на труда в Румъния предупреждава, че може да се стигне до сериозен недостиг на работна ръка, пише "Дейли Експрес".