/ / iStock/Getty Images
Бъдещите родители ще могат да избират от „масивна библиотека за потенциално потомство“
До 2050 г. родителите ще могат да си купуват „конструирана“ ДНК, в която ще може да има гени на желани знаменитости, прогнозират експерти.

Футурологът д-р Йън Пиърсън вярва, че един ден родителите ще могат да избират от „масивна библиотека за потенциално потомство“, съобщава Дейли Стар.

СЗО: Редактирането на гени с репродуктивни цели е безотговорно

Бившият киберинженер твърди, че ще може да се вмъква избрана ДНК в яйцеклетка с цел модифициране на качества и атрибути на индивида като атлетичност и добър външен вид. Но удивителното е, че той теоретизира, че ДНК на знаменитости може да бъде купена от родителите, за да „прекроят“ вида на собственото си потомство.

Това би означавало, че родителите могат да се опитат да придадат на сина си секси изражението на лицето на актьора Райън Гослинг или на дъщеря си омагьосващата красота на поп певицата Бионсе.

Създават нов човешки вид, а ние гледаме с широко затворени очи

Пиърсън заяви пред Дейли Стар Онлайн: „До 2050 г. това трябва да е възможно, като основната пречка е узаконяването. Малко вероятно е правителствата да позволят търговията с ДНК на знаменитости или дори персонализирането на ДНК за вашите деца, но като се има предвид как се променят ценностите на обществото, кой знае“.

„Може би това би било допустимо в някои страни, а в други не“, допълва специалистът и посочва: „Пример за това как може никога да не се случи, е въпросът с клонирането на хора. Това е технологично възможно, но е забранено по целия свят заради основателни причини“.

Искаме ли "дизайнерски бебета"?

В блог пост, озаглавен „Бъдещето на репродуктивния избор“ на сайта му „Futurizon“, той добави: „Почти със сигурност ще можем да извличаме избраната ДНК и да я вмъкваме в яйцеклетка, от която е била отстранена ДНК. Това би изглеждало надежден механизъм за получаване на „перфектното” бебе“.

Блогърът дори отива още по-далеч в предвижданията си: „Може дори да е възможно да се купи ДНК от знаменитости чрез обяви в мрежата“.
БГНЕС