Според китайските медии докторът ще бъде наказан за всяко свое нарушение на действащите в Китай закони
Според китайските медии докторът ще бъде наказан за всяко свое нарушение на действащите в Китай закони / БГНЕС
Китайски следователи установиха, че Хъ Джанкуей, китайският лекар, стоящ зад раждането на две бебета с редактирани гени, е действал на своя глава, предадоха световните агенции.

Създават нов човешки вид, а ние гледаме с широко затворени очи
 
Според китайските медии докторът ще бъде наказан за всяко свое нарушение на действащите в Китай закони. Хъ Джанкуей редактира гените на бебетата с надеждата те да станат резистентни на вируса на ХИВ.

Според китайските медии докторът ще бъде наказан за всяко свое нарушение на действащите в Китай закони
Според китайските медии докторът ще бъде наказан за всяко свое нарушение на действащите в Китай закони БГНЕС

Следователите в южната провинция Гуандун констатираха, че Хъ Джанкуей лично е организирал набирането на средства за експеримента и го извършил без съответния контрол от страна на университетските власти, което е в разрез със закона.

Учени твърдят, че са създали първите генно редактирани бебета
 
След близначките Лулу и Нана се очаква да се роди и трети ембрион, плод на експериментите на Хъ Джанкуей. В пет други случая не се получило оплождане.
 
Китайските медицински власти ще следят отблизо състоянието на близначките и на ембриона. Според агенция Синхуа действията на Хъ Джанкуей са влезли в конфликт с етиката и почтеността на научните изследвания и с националните регулации в тази област. Лекарят е правил всичко на своя глава за собствена слава и облага.
В рамките на спорните експерименти Хъ Джанкуей са участвали осем двойки. Във всеки един от случаите мъжете били ХИВ-позитивни, а жените - не.

Китай спря работата по генното редактиране на бебета
 
Световната научна общност реагира, като изтъкна, че редактирането на гени не е било необходимо, за да бъде предотвратено предаването на болестта от бащите на децата им.
 
Гилдията остро осъди опитите за генно модифициране на бебета и свързаните с тях тежки последици за човешкия геном.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА