„Света София“ в Истанбул
„Света София“ в Истанбул / Gulliver/Getty Images
Няколко пъти Анкара заплаши, че ще превърне византийската катедрала в джамия
Проправителственият турски вестник „Йени Сафак” пише, че предстоящо решение на правителстовто на страната би дало възможност музеите, които са действали като джамии през османско време, отново да станат мюсюлмански места за поклонение, съобщи „Катимерини”.

В момента се очаква решение на Върховния административен съд в Турция дали Музеят на Чора в истанбулския квартал „Едирнекапъ”, който е бивша византийска църква, не може да бъде използван като джамия.

Положителното решение на съда може да проправи пътя за подобно решение на гръцката православна катедрала „Света София”, коментира турското издание.

Архитектката, възстановила желязната църква „Свети Стефан“, идва в Стара Загора


Няколко пъти Анкара заплаши, че ще превърне византийската катедрала в джамия. През март президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е възможно да се „промени името от музей в джамия „Света София“.

Предложението на Ердоган предизвика недоволство в Гърция, тъй като построената през VI век катедрала е била седалище на гръцката православна църква. Тя остава такава, докато през 1453 г. не е превърната в джамия след превземането на Константинопол от османските войски.

Основателят на Светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк превръща през 1935 г. храма в музей, който всяка година привлича милиони туристи.
БГНЕС