/ iStock/Getty Images
Плановете за възстановяването на интериора на парижката катедрала "Нотр Дам", която беше силно увредена от пожар през 2019 г., са представени от управата ѝ пред френската Национална комисия за културно наследство и архитектура, предаде Франс прес.

Проектът не предвижда възстановената вътрешност на катедралата да изглежда както преди огнената стихия. Идеята е интериорът да бъде с по-модерен дизайн и с елементи от съвременното изкуство. Това предизвика остри реакции от страна на френски и международни архитекти и специалисти. Според статия в британския в. "Дейли телеграф" катедралата щяла да заприлича на Дисниленд.

След дебат при закрити врата, специалистите трябва да гласуват дали одобряват представения проект.

По план възстановяването на катедралата "Нотр Дам" трябва да приключи до 2024 г. и тя да отвори врати. Преди пожара всяка година обектът беше посещаван от около 12 милиона туристи от цял свят.

Според публикация във френския в."Монд" представеният проект за нов интериор на "Нотр Дам" предвижда вековните творби на майстори като Льо Нен или Шарл льо Брюн да "съжителстват" с произведения на съвременни автори като Ернест Пиньон-Ернест, Луиз Буржоа. Пред Франс прес беше потвърдено, че "това са примери" от министъра на културата на Франция Розлин Башло, която "не се противопоставя" на тези идея.

Предвижда се също старите места за сядане на богомолците да бъдат заменени с подвижни пейки с монтирано осветление. В проекта са представени и множество други нововъведения в катедралата "Нотр Дам".

Националната комисия ще провери дали представеният проект отговаря на законите за културното наследство, обяви председателят ѝ Алберик дьо Монголфие.
БТА