Рекорден брой природни бедствия през 2007 г.
Рекорден брой природни бедствия през 2007 г. / снимка: БГНЕС

Броят на природните бедствия по света се е повишил с около 20 процента за една година и е достигнал рекордно равнище, се посочва в годишния доклад на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, която приписва тенденцията на последиците от промените в климата, предаде Франс прес.

Федерацията е регистрирала 427 природни бедствия през 2006 г. Според данните от доклада повишението е достигнало 70 процента в периода 2004-2006 г.

"Данните потвърждават тенденцията от последните години", заяви пред журналисти генералният секретар на федерацията Марку Нискала.

През последното десетилетие /от 1997 до 2006 г./ броят на природните бедствия се е увеличил с 60 процента в сравнение с предишното /от 1987 до 1996 г./, от 4241 на 6806. Между двата периода и броят на жертвите се е удвоил от 600 000 на 1,2 милиона. Броят на пострадалите средно на година се е повишил от 230 на 270 милиона души.

Увеличението отчасти се дължи на по-добрата отчетност на по-малките бедствия, но безспорно е и нарастването на броя на големите катастрофи, изтъква организацията. С доклада тя цели да привлече вниманието към жените, възрастните хора, инвалидите и малцинствата - обичайни жертви на дискриминация, които са ощетени допълнително при природни бедствия.

Три пъти повече жени, отколкото мъже, са загинали в Азия от катастрофалните вълни цунами през декември 2004 г., защото по време на катастрофата са си били вкъщи, а мъжете им - на работа, се посочва като пример в доклада. Някои малцинства, като далитите в Индия и тамилите в Шри Ланка, не са получили адекватна помощ впоследствие поради политически, етически или религиозни причини. Страдат и възрастните, било защото не могат бързо да се движат, било защото живеят в изолация, особено в градската среда.