/ Gulliver/Getty Images
Архивът на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и Украинският институт за национална памет (УИНП) разсекретиха документи, свързани с изграждането на атомната електроцентрала в Чернобил и за аварията от 1986 г., предава TACC. Това съобщиха в понеделник, 22 юни, от пресслужбата на ССУ. Публикуваните документи са включени във втория том на сборника "Чернобилското досие на КГБ: От строителството до аварията".

34 години след ядрената авария: Как изглежда днес „Чернобил“ от птичи поглед (ВИДЕО)

Изданието, чието представяне се проведе в изолираната зона в Чернобил и беше излъчено онлайн на уеб страницата на УИНП, съдържа документи, обхващащи периода от началото на 70-те години до ноември 1986 г. Общо книгата съдържа 229 документа и повечето от тях са публикувани за първи път.

Както следва от архивите, аварии в Чернобил са ставали преди април 1986 г., но те не са били докладвани.

„Сред документите, включени в новата книга, има съобщения за произшествия, станали през 1986 г., преписи от телефонни разговори в атомната електроцентрала в Чернобил през нощта на 26 април, копие от първия доклад за произшествието, информация за началото на разследването и изграждането на „саркофага“ (върху ядрения реактор след аварията), каза директорът на архива на ССУ и един от хората, изготвили изданието Андрей Когут.

Пожарът край Чернобил: Какво разказват очевидците?

Според директора на УИНП Антон Дробович, от тези материали „човек може по-добре да разбере трагедията - предпоставките за бедствието, докладът и материалите, които показват „малките“ произшествия, станали в Чернобил преди, но останали скрити“.

По-рано украинската тайна служба публикува други секретни документи за централата - бележки, информационни съобщения и др. В тях се разкриват факти около некачествените строителни и монтажни работи и нарушаването на технологичната дисциплина и правилата за безопасност в атомната централа.

„Атомик“ – водка с вода и ръж от района на Чернобил (СНИМКИ)

Според разсекретените материали на КГБ на Украинската ССР, от 1971 до 1981 г. в АЕЦ Чернобил са регистрирани 29 аварийни спирания, включително няколко леки произшествия. Осем от тях са са предизвикани от технически грешки на персонала. ССУ публикува и документи за ликвидирането на последиците от аварията през 1986 г. и за неподготвеността на държавните органи за трагедия от такъв мащаб.

Редица документи сочат към липса на необходимото работно облекло, оборудване и принадлежности, нужни при авария. Архивните документи сочат също, че радиационната обстановка остава слабо разбрана по това време.
Агенция "Фокус"