Вече седмици Украйна не успява да се справи с горските пожари, избухнали край Чернобил. Не са установени и причините за огнената стихия: климатични аномалии или умишлени палежи? Ето разказите на експерти и очевидци, събрани от Deutsche Welle:

Украинските медии съобщават, че тази сутрин (21 април) е продължило гасенето на пожарите около Чернобил. Според публикациите, четири огнища вече са локализирани, а едно още не е. Равнището на радиацията на територията на Киевската област е в границите на нормалното, твърдят официалните власти.

Аномалии, палежи, авария, диверсия?

Както е известно, пожарите започнаха на 4 април, а в резултат от тях малко преди Великден Киев беше градът с най-замърсения въздух в цял свят. Пожарникарите и техните помощници все още не могат да се справят с първата задача: да локализират всички огнища. Полицията издирва предполагаеми подпалвачи, а еколозите посочват като причина необичайно сухия зимно-пролетен сезон. На всичко отгоре от началото на пожарите досега непрекъснато се разпространяват слухове, че димът може би разпространява надалеч и радиоактивни аерозоли.
 

В украинските социални мрежи рязко нараства възмущението от неспособността на властите да се справят с пожарите. След като прелетяха с хеликоптер над пожарите, шефът на президентската администрация Андрей Ермак, министърът на вътрешните работи Арсен Аваков и секретарят на Съвета за национална сигурност Алексей Данилов успокоиха хората, че са установени само четири нови огнища и заявиха, че ще направят всичко възможно, за да защитят хората и горите.

Във Фейсбук секретарят на Съвета за национална сигурност написа, че пожарите може да са предизвикани умишлено от собственици на земи. Министърът на вътрешните работи смята обаче, че пожарите са избухнали след авария в електропровод. Друг представител на президентската администрация пък написа във Фейсбук, че катастрофата може би се дължи на целенасочена диверсия. Според него, това било опит да се дестабилизира ситуацията в страната, да се нагнетява напрежение и да се усилват паническите страхове у хората в условията на карантина заради коронавируса.

Какво разказват очевидци

Според официалните информации, в Житомирска област огънят е опожарил около 40 къщи в няколко села. Но Елена Рикал, която живее в селище близо до украинско-беларуската граница, ни разказа, че цялото ѝ село е изгоряло, заедно с гробището дори. „Чичо ми и семейството му се спасиха от огъня в реката", казва жената. Според нея, пожарите са подпалени умишлено, за да се осигури терен на търсачите на кехлибар.

В зоната на пожарите работят 1359 души и 340 машини, включително три хеликоптера, които вече изсипаха върху огъня близо 200 тона вода. Свързахме се с един от пожарникарите, който в продължение на три денонощия без почивка е участвал в гасенето. Той ни обясни, че му е забранено да дава изявления, но при запазване на анонимността беше готов да разкаже някои подробности.

„Имаме много хора и техника, но техниката не може да проникне до огнищата на пожара в труднодостъпните зони. Наложи ни се на ръка да копаем траншеи, за да ограничим разпространяването на огъня. Водата, която авиацията излива отгоре, гаси само горните слоеве на пожара, а отдолу тлеенето продължава. Пожарът със сугирност е бил подпален умишлено“, твърди анонимният пожарникар в интервю за ДВ.

Светлана Бойченко от Киевския институт по геофизика смята, че причина за пожарите са климатичните аномалии - най-вече необичайно сухите есен, зима и пролет. Поради липсата на сняг през зимата и на дъждове през есента и пролетта равнището на реките много спадна, спаднаха и подпочвените води, а това улеснява разпространяването на огъня, обяснява експертката.