Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер заяви, че събраните досега доказателства не дават индикации, че е имало втори нападател при терористичната атака във Виена, предаде Асошиейтед прес.

Министърът каза, че видеозаписите не предоставят доказателства за още един терорист, участвал в нападението, въпреки че това не може да се изключи. По думите на Нехамер, следователите продължават да проучват видеозаписи от местопрестъплението, които бяха предоставени на полицията от местното население. "Засега не можем категорично да кажем, колко престъпници носят отговорност за извършеното", добави министърът, цитиран от ТАСС.

След атаката във Виена – още жертви, атентаторът бил гражданин и на Северна Македония

Двадесетгодишният нападател, идентифициран като Куйтим Файзулаи с двойно гражданство на Австрия и Северна Македония, бе застрелян от полицията минути след началото на атаката снощи, която бе определена от властите като ислямистка екстремистка атака. При терористичното нападение загинаха четирима души. Според местни медии, жертвита са вече пет. Нехамер заяви, че броят на ранените се е увеличил до 22. Той уточни, че 14 души, свързани с нападателя, са задържани за разпит, след претърсвания на 18 жилища във Виена и околностите й. 

Канцлерът Себастиан Курц обеща в телевизионно обръщение "да излови извършителите и стоящите зад тях", предаде Ройтерс.

Нощен терор: Стрелба и жертви в центъра на Виена, няма данни за пострадали българи (ВИДЕО)

"Вчерашното нападение очевидно беше ислямистка терористична проява. Това не е конфликт между християни и мюсюлмани, нито между австрийци и мигранти. Това е борба между мнозината, които вярват в мира и малцината (които са против него). Това е борба между цивилизацията и варварството", каза Курц.
БТА