Разбиха мрежа, доставяла българско оръжие на Иран
Разбиха мрежа, доставяла българско оръжие на Иран / снимка: Reuters

Италианската полиция е разбила европейска мрежа, доставяла оръжие, включително произведено от България, на Иран, което е в нарушение с наложените на страната международни санкции, съобщава ирландското издание на в. "Индипендънт".

Арестувани са седем души, включително предполагаеми служители на иранските служби за сигурност, заподозрени в доставката на експлозиви и високотехнологично военно оборудване за Техеран. Според следователите двама иранци и петима италианци са участвали в заговор за износ на трасиращи патрони, високо прецизни мерници и експлозиви за Иран чрез трети страни, сред които Великобритания, Румъния и Дубай.

Британската полиция арестувала мъж, който през последните месеци участвал в трафика. Телескопични мерници за пушки са били иззети на летище "Хийтроу" и полицията е арестувала мъж, смятан, че е бил връзката на бандата с Великобритания, допълва БГНЕС.

Разследването започнало през юни м. г., когато над 200 телескопични мерника германско производство били задържани в Румъния, вероятно предназначени за Иран. Заподозрените са обвинени в опит за контрабанда на оборудване с двойно предназначение. Нелегалният износ включвал и голямо количество български противотанкови снаряди, взривни химикали и 120 жилетки за военни водолази.