Раул Кастро предупреди кубинците, че ги очакват трудни времена
Раул Кастро предупреди кубинците, че ги очакват трудни времена / снимка: БГНЕС

Трудни времена предстоят за кубинците, заяви президентът Раул Кастро в реч в парламента вчера, в която предвиди повишаване на възрастта за пенсиониране и "неизбежни страдания" поради скока в цените на храните и горивата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Закривайки пленарната сесия на Националното събрание на народната власт - първата, откакто наследи брат си Фидел начело на властта през февруари - Раул Кастро обяви, че предвид продължителността на живота в Куба - 76 години за мъжете, 80 а жените - и застаряването на населението, възрастта за пенсиониране ще стане 60 години вместо 55 за жените и 65 вместо 60 за мъжете.

Ситуацията - демографска и икономическа - радикално се различава от 1963 г., когато е приет първият закон за пенсионирането, и налага продължаване на активния живот на гражданите, обяви той. Съответният нов закон се подготвя и ще бъде внесен в Националното събрание на народната власт през декември. Държавният глава отправи и призив към пенсионираните учители да се върнат към благородната си професия, изоставена заради ниското заплащане.

Пред присъстващите 569 депутати от 614 избрани през януари, Раул Кастро повтори отново икономическото си кредо: "Увеличаване на продукцията на храни, заместване на вноса и увеличаване на износа плюсикономия на енергия".

"През юли 2007 г. цената на тон вносен ориз вече беше 435 долара. Днес е 1110. Житото се купуваше за 297 долара, сега струва над 409. Куба внася 84 процента от необходимите й храни. Неизбежно ще усетим последиците", заяви Раул Кастро. Необходим е категоричен обрат в тенденцията за намаляване на обработваемите площи, каза той и призова: "С няколко думи: трябва да се върнем към земята, трябва да произвеждаме!"

Макар да потвърди "адмирацията си" към социалистическата собственост, той потвърди, че правителството му има "ясна стратегия и план за действие" - да разпредели неразработените пустеещи земи /целина/ - 51 процента от обработваемата площ - сред дребните собственици. Различните форми на собственост и производство могат да съжителстват хармонично, тъй като никоя не е антагонистична на социализма, обясни Раул Кастро. Що се отнася до бюджетните заплати, той заяви че въпросът не се решава с един указ и напомни, че "в никоя капиталистическа страна човек не би могъл да плати това, до което нормално има достъп в Куба с 407 песо месечна заплата", имайки превид безплатното предоставяне на многобройни обществени услуги. Накрая на речта си, предавана по телевизията, той увери кубинците, че брат му Фидел я е прочел предварително и смятал, че е перфектна.