Расте броят на жертвите на вълната от торнадата в САЩ
Расте броят на жертвите на вълната от торнадата в САЩ / снимки: Reuters

Спасителни и аварийни екипи продължават да издирват оцелели под отломките на къщите в щатите, пострадали от серията от торнада в петък, които по последни данни отнеха живота на 39 души, предаде АФП. Метеорологичните служби предупреждават за влошаване на метеорологичните условия в щатите Джорджия, Флорида и Алабама.

Серията от 83 торнада пометоха голяма ивица от централната част на САЩ и засегнаха основно щатите Кентъки и Индиана, но и Охайо, Тенеси и Илинойс. Стихията връхлетя САЩ два дни след друга подобна серия от торнада, отнела живота на 13 души в сряда.

Камиони, къщи, училища, пожарникарски казарми, затвори и други държавни учреждения, пътища и електропреносни мрежи бяха разрушени при стихията в петък. Президентът Барак Обама обеща, че Агенцията за управление на кризисните ситуации ще помогне на засегнатите щати.

В Кентъки преминаха 13 торнада и по последни данни убитите са 18, а ранените 300. Торнадата там нанесоха щети на населени места в 40 окръга и лишиха от ток 22 000 души. В Индиана загинаха 14 души. Няколко градчета бяха буквално заличени от картата на страната, като например град Мерисвил с население от 1900 души.

В Хенривил тежко пострада училището, но учениците бяха евакуирани преди торнадото да връхлети сградата. В щата Алабама торнадо унищожи къщата на Бренди Робинс, загубила дома си при друго торнадо преди 11 месеца.

Расте броят на жертвите на вълната от торнадата в САЩ
netinfo


От началото на седмицата в САЩ бяха регистрирани 133 торнада. Стихията връхлита САЩ необичайно рано заради подобряването на времето в края на февруари, допълва още БТА.

Сезонът на торнадата започва обикновено през март в южната част на страната. През северната част торнадата профучават едва към края на пролетта. През 2011 г. торнада отнеха живота на 545 души в САЩ, което беше своеобразен рекорд от 1936 г. насам.