Ракета, изстреляна от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, удари плаващ под норвежки флаг танкер край бреговете на Йемен и предизвика пожар, съобщиха от Централното командване на САЩ, като добавиха, че няма данни за пострадали.

Трета седмица двамата българи остават в плен на йеменските бунтовници, отвлекли кораба „Галакси лийдър“

Strinda "съобщи за повреда, причинила пожар на борда, но засега няма жертви", заяви CENTCOM в публикация в X, като добави, че разрушител на американските военноморски сили е чул сигналът на кораба за помощ и оказва помощ.

Нападението е извършено през нощта, когато танкерът с химикали е преминавал през Баб-ел-Мандеб - пролива между Йемен и Североизточна Африка. Протокът води до Червено море, ключов маршрут към Суецкия канал.

Нападението е най-новата ескалация от страна на хусите в Йемен, които все по-често атакуват кораби край брега с ракети и безпилотни самолети.

Американските военни кораби, които патрулират в Червено море, няколко пъти сваляха ракети и дронове на хусите, откакто бойците започнаха атаките, в знак на подкрепа за палестинците в ивицата Газа.

На 19 ноември бунтовниците превзеха търговския автомобиловоз "Galaxy Leader" и го принудиха да се отправи към пристанището Ходейда в Йемен, където остана.

Два израелски търговски кораба и един американски боен кораб бяха атакувани в Червено море

Strinda, 144-метров танкер, е построен през 2006 г. и по време на нападението е плавал към Суецкия канал.

Корабът е собственост на Mowinckel Chemical Tankers AS, компания със седалище в Берген, Норвегия.
БГНЕС